Diazoto oksidas Gaschema

suskystintosios medicininės dujos
Receptinis
Registruotojas:
Gaschema UAB, Lietuva
Tiekimas:
Nesutrikęs

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui

Diazoto oksidas Gaschema 100 % suskystintosios medicininės dujos

Diazoto oksidas (medicininės linksminančios dujos)

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

  1. Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.
  2. Jeigu kiltų daugiau klausimų, kreipkitės į gydytoją arba slaugytoją.
  3. Šis vaistas skirtas tik Jums, todėl kitiems žmonėms jo duoti negalima. Vaistas gali jiems pakenkti (net tiems, kurių ligos požymiai yra tokie patys kaip Jūsų).
  4. Jeigu pasireiškė šalutinis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba slaugytojai. Žr. 4 skyrių.

Apie ką rašoma šiame lapelyje?

1. Kas yra Diazoto oksidas Gaschema ir kam jis vartojamas

2. Kas žinotina prieš vartojant Diazoto oksidą Gaschema

3. Kaip vartoti Diazoto oksidą Gaschema

4. Galimas šalutinis poveikis

5. Kaip laikyti Diazoto oksidą Gaschema

6. Pakuotės turinys ir kita informacija.

1. Kas yra Diazoto oksidas Gaschema ir kam jis vartojamas

Diazoto oksidas Gaschema yra dujos, skirtos įkvėpti. Jos yra salsvo kvapo, bespalvės. Jos tiekiamos dujų balione su vožtuvu, skirtu kontroliuoti dujų srovę. Dujų balione yra grynas diazoto oksidas, kuris suslėgtas taip, kad dujos būtų skystos.

Diazoto oksido Gaschema poveikis

Diazoto oksidas Gaschema sukelia anestezinį poveikį (migdo), o kai jo įkvepiate, tampate atsipalaidavęs ir pavargęs, todėl galite užmigti.

Diazoto oksidas Gaschema turi skausmą malšinantį poveikį, mažina skausmo pojūtį ir padidina skausmo slenkstį. Diazoto oksidas Gaschema taip pat turi atpalaiduojamąjį ir šiek tiek raminamąjį poveikį. Šį poveikį lemia diazoto oksido poveikis nervų sistemos impulsus reguliuojančioms medžiagoms.

Kam Diazoto oksidas Gaschema vartojamas?

Diazoto oksidas Gaschema naudojamas visoms amžiaus grupėms kaip chirurginės anestezijos dalis ar kaip skausmą malšinanti ir (ar) raminanti priemonė, kai reikalinga, kad poveikis greitai prasidėtų bei greitai praeitų, kai skausmas yra nedidelio arba vidutinio stiprumo ir ribotos trukmės.

2. Kas žinotina prieš vartojant Diazoto oksidą Gaschema

Diazoto oksidas Gaschema skiriamas vartoti tik ligoninėje arba klinikoje, prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui. Sveikatos priežiūros specialistą išsamiai informuokite apie savo sveikatos būklę.

Diazoto oksido Gaschema vartoti negalima:

  • Įkvėpus diazoto oksido, dujų burbuliukai ir uždaros dujų pripildytos ertmės gali padidėti ir taip pakenkti. Todėl nevartokite Diazoto oksido Gaschema, jei:
  • dėl ligos ar sužeidimo, sunkios formos emfizemos, pvz., dėl rūkymo, oro ar dujų burbuliukų Jūsų organuose, Jūsų plaučius ar širdį dengiančios pleuros ertmėje yra oro,
  • neseniai nardėte su nardymo įranga ir gali būti pykinimo rizika dėl staigaus slėgio sumažėjimo,
  • gydymui buvo taikyta dirbtinė kraujo apytaka,
  • neseniai patyrėte stiprią galvos traumą.
  • Jei neseniai Jūsų akių ligas gydė dujų injekcija į akies obuolį. Dėl padidėjusio slėgio akyse galite apakti.
  • Jei kenčiate nuo stipraus dujų kaupimosi pilvo ertmėje.
  • Jei sergate širdies nepakankamumu, ar Jūsų širdies funkcija labai susilpnėjusi (pvz., po širdies operacijos). Diazoto oksidas gali dar labiau pabloginti širdies funkciją.
  • Jei Jūsų smegenyse yra padidėjęs spaudimas, dėl kurio galite patirti konfūziją ar pakitusias sąmonės būsenas. Diazoto oksidas gali dar labiau sustiprinti spaudimą.
  • Jei vartojant diazoto oksidą sumažėja Jūsų sąmoningumas ar gebėjimas bendradarbiauti ir vykdyti nurodymus. Diazoto oksidas gali slopinti apsauginius refleksus.
  • Jei Jums nustatytas, bet negydytas vitamino B12 arba folio rūgšties trūkumas, arba genetinis fermentų sistemos, dalyvaujančios šių vitaminų apykaitoje, sutrikimas, diazoto oksido vartojimas gali dar labiau padidinti trūkumą.

Įspėjimai ir atsargumo priemonės:

Jei turite toliau išvardintus požymius ar simptomus, prieš Diazoto oksido Gaschema vartojimą pasitarkite su savo gydytoju ar slaugytoju.

  • Vitaminų trūkumas

Jei įtariama, kad Jums trūksta vitamino B12 ar folio rūgšties, diazoto oksidas gali pasunkinti vitamino B12 ir folio rūgšties trūkumo simptomus.

  • Ausų liga

Ausies uždegimas, nes Diazoto oksidas Gaschema gali padidinti slėgį vidurinėje ausyje.

  • Širdies funkcijos sutrikimas

Dėl nestipraus diazoto oksido atpalaiduojamojo poveikio širdies raumeniui Jūsų širdies funkcija gali dar labiau pablogėti.

Jūsų gydytojas nuspręs, ar Diazoto oksidas Gaschema Jums tinkamas.

Kiti vaistai ir Diazoto oksidas Gaschema

Jeigu vartojate, neseniai vartojote ar vartosite kitų vaistų, pasakykite gydytojui arba slaugytojui

  • Metotreksatas reumatoidinio artrito gydymui. Diazoto oksidą Gaschema vartojant kartu su metotreksatu gali pakisti kraujo kūnelių skaičius.
  • Jei vartojate kitų vaistų, kurie veikia smegenis ar smegenų funkciją, pavyzdžiui, benzodiazepinus (raminamuosius) arba į morfiną panašius vaistus, turėtumėte apie tai informuoti gydytoją. Diazoto oksidas Gaschema gali sustiprinti šių vaistų poveikį. Diazoto oksidas Gaschema, vartojamas su kitais raminamaisiais ar kitais centrinę nervų sistemą veikiančiais vaistais, sustiprina šių vaistų poveikį.

Nėštumas, žindymo laikotarpis ir vaisingumas

Jei esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite su gydytoju arba slaugytoju.

Diazoto oksido Gaschema galima vartoti nėštumo metu, jei gydytojas mano esant reikalinga. Jis taip pat gali būti vartojamas gimdymo metu. Jei vaistas skiriamas prieš pat gimdymą, būtina stebėti, ar naujagimiui nepasireiškia neigiamas poveikis. Žindymo laikotarpiu linksminančiųjų dujų galima skirti, bet jų negalima vartoti paties žindymo metu.

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Jei Diazoto oksidas Gaschema Jums buvo skirtas kartu su medicininiu deguonimi, nenaudojant jokių kitų vaistų, dėl saugumo, kol visiškai neatsigausite (bent 30 minučių), venkite vairuoti, valdyti mechanizmus ar atlikti sudėtingas užduotis.

Visada sveikatos priežiūros specialisto paklauskite, kada galite saugiai vairuoti.

3. Kaip vartoti Diazoto oksidą Gaschema

Diazoto oksidas Gaschema visuomet skiriamas dalyvaujant medicinos personalui, kuris nustatys skiriamą dozę. Kai įkvepiate Diazoto oksido Gaschema, visuomet laikykitės medicinos personalo nurodymų. Diazoto oksidas Gaschema visuomet duodamas dujų mišinyje, kurio sudėtyje yra 21% deguonies, kad išvengtumėte deguonies trūkumo (hipoksijos) pavojaus. Diazoto oksidas Gaschema paprastai naudojamas dozėmis (koncentracijomis), kurios varijuoja nuo 35 iki 75 įkvepiamų dujų tūrio procentų.

Diazoto oksido Gaschema vartojimo laikotarpiu Jus ir kvėpavimą dujomis būtina stebėti, kad tai būtų daroma saugiai. Po kvėpavimo seanso Jus turi stebėti kompetentingi specialistai, kol visiškai atsigausite.

Paprastai įkvepiate per veido ar nosies kaukę. Jūs arba įkvepiate pats (pati) („spontaninis kvėpavimas“), arba jums kvėpuoti padeda kvėpavimo aparatas taip pat, kaip anestezijos metu. Dujos skiriamos dujų ir deguonies mišinio pavidalu, o Jūsų gydytojas pasirūpins, kad deguonies koncentracija būtų pakankamai didelė, kad nesukeltų deguonies stygiaus.

Bendroji nejautra

Bendrosios nejautros metu Diazoto oksidas Gaschema skiriamas kartu su kitomis anestetinėmis priemonėmis, o koncentraciją, būtiną nejautros efektui, nustato gydytojas.

Nuskausminimas ir nuraminimas vaistais

Diazoto oksidą Gaschema naudojant greitam nuskausminimui ar nuraminimui, dujomis reikia kvėpuoti visos procedūros metu arba kol bus pasiektas norimas nuskausminimo ar nuraminimo efektas.

Vartojimas vaikams

Gydytojas užtikrins, kad paskirta tinkama dozė ir kad Jūsų vaikas atidžiai stebimas dėl galimos rizikos prarasti sąmonę ir apsauginius refleksus (pavyzdžiui, vėmimo refleksą), pavartojus didesnėmis dozėmis.

Ką daryti pavartojus per didelę Diazoto oksido Gaschema dozę?

Kai įkvepiate Diazoto oksido Gaschema, visuomet laikykitės medicinos personalo nurodymų. Jei pajutote, kad pavartojote per daug Diazoto oksido Gaschema ir kvėpavimas tapo paviršutiniškas (per mažai deguonies kraujyje) arba imate nebereaguoti į aplinką, nustokite vartoti Diazoto oksidą Gaschema ir praneškite medicinos personalui. Priklausomai nuo aplinkybių, jums gali reikėti kvėpuoti šviežiu oru arba gali būti papildomai paskirta deguonies. Deguonies kiekis kraujyje bus nuolat sekamas pulsoksimetru.

Saugumo nurodymai

  • Griežtai draudžiama rūkyti ir naudoti atvirą liepsną patalpose, kuriose skiriamas gydymas linksminančiosiomis dujomis.
  • Diazoto oksidas Gaschema (medicininės linksminančios dujos) yra skirtas tik gydymui.

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba slaugytoją.

4. Galimas šalutinis poveikis

Šis vaistas, kaip ir kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

Dažnas (gali pasireikšti mažiau kaip 1 iš 10 pacientų)

  • Galvos svaigimas, svaigulys.
  • Pykinimas ir vėmimas.

Nedažnas(gali pasireikšti mažiau kaip 1 iš 100 pacientų)

  • Spaudimo jausmas vidurinėje ausyje. Taip atsitinka todėl, kad Diazoto oksidas Gaschema padidina slėgį vidurinėje ausyje.
  • Pilvo pūtimas, nes Diazoto oksidas Gaschema pamažu didina dujų tūrį žarnyne.

Labai retas (gali pasireikšti mažiau kaip 1 iš 10000 pacientų)

  • Toliau išvardinti simptomai pasireiškia dėl Diazoto oksido Gaschema poveikio vitamino B12 kiekiui kūne:
    • poveikis nervų funkcijai, kūno aptirpimas ir silpnumas, paprastai kojose;
    • kūno dilgčiojimas.

Jei gydytojas įtaria vitamino B12 trūkumą, Jums gali būti taikomas gydymas vitaminu B, siekiant sumažinti šių šalutinių poveikių riziką.

Dažnis nežinomas (negali būti apskaičiuotas pagal turimus duomenis)

  • Pasunkėjęs kvėpavimas (negilus ir lėtas kvėpavimas).
  • Poveikis psichikai, pvz., psichozė.
  • Toliau išvardinti simptomai pasireiškia dėl Diazoto oksido Gaschema poveikio vitamino B12 kiekiui kūne:
    • sumažėjęs baltųjų kraujo kūnelių kiekis;
    • specifinė anemijos rūšis – megaloblastinė anemija.

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui, vaistininkui arba slaugytojui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu telefonu 8 800 73568 arba užpildyti interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą ir pateikti ją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vienu iš šių būdų: raštu (adresu Žirmūnų g. 139A, LT-09120 Vilnius), nemokamu fakso numeriu 8 800 20131, el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, taip pat per Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainę (adresu http://www.vvkt.lt). Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

5. Kaip laikyti Diazoto oksidą Gaschema

Šiam vaistui specialių temperatūros laikymo sąlygų nereikalaujama, išskyrus tuos nurodymus, kurie taikomi dujų balionėliams ir suslėgtosioms dujoms (žr. žemiau).

• Nerūkykite ir nenaudokite atviros ugnies medicininių dujų laikymo vietose.

• Balionėlius reikia laikyti užrakintoje ir gerai vėdinamoje vietoje, skirtoje medicininių dujų laikymui.

• Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

• Balionėlius laikykite po stogu, jie turi būti sausi ir švarūs, nesutepti riebalais, atokiai nuo degių medžiagų.

• Saugokite balionėlius nuo didelio karščio.

• Kilus gaisro pavojui, balionėlius perkelkite į saugią vietą.

• Būtina saugoti nuo sutrenkimo ir nukritimo.

• Balionėliai su skirtingomis dujomis turi būti laikomi atskirai.

• Pilni ir tušti balionėliai turi būti laikomi atskirai.

• Laikyti ir gabenti vertikalioje padėtyje su uždarytais vožtuvais ir, jei yra, uždėtu apsauginiu gaubteliu ir dangteliu.

Prieš naudojant balionėlį reikia ne trumpiau kaip 6 valandas palaikyti 15-20 °C temperatūroje. Balionėlį reikia laikyti tuščiu, kai slėgis jame, esant kambario temperatūrai, sumažėja iki 3 – 5 barų.

Ant dujų balionėlio po „Tinka iki“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

6. Pakuotės turinys ir kita informacija

Diazoto oksido Gaschema sudėtis

  • Veiklioji medžiaga yra 100 % diazoto oksidas (cheminis simbolis N2O).
  • Pagalbinių medžiagų nėra.

Diazoto oksido Gaschema išvaizda ir kiekis pakuotėje

Bespalvės, saldoko kvapo ir skonio dujos.

Plieninis 10 litrų, 40 1itrų ir 50 litrų balionėlis su uždarymo vožtuvu. Dujų balionėlio korpusas nudažytas baltai, o viršutinė balionėlio dalis mėlynai.

Gali būti tiekiamos ne visų dydžių pakuotės.

Registruotojas ir gamintojas

Registruotojas

UAB „Gaschema“

Jonalaukio k. 1

Jonavos r. sav.

LT-55296

Lietuva

Gamintojas

SIAD Czech spol s r.o.

K Hájům 2606/2b

155 00 Praha 5 - Stodůlky

Čekijos respublika

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į registruotoją.

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2019-05-14.

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/